• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • ΣΠΟΡ
  • Ο Μανώλης Διακάκης παρουσιάζει την ιστορία που ποδοσφαίρουν
Ημερομηνία: 22:16 12/02

Ο Μανώλης Διακάκης παρουσιάζει την ιστορία που ποδοσφαίρουν

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

Δεν ξέρουμε εαν όντως το ποδόσφαιρο είναι αγγλική υπόθεση αλλα η εισφορά  και η προσπάθεια που έχουν καταβάλει για αυτό το άθλημα ειναι ανεκτίμητη και έπαιξαν τεράστιο ρόλο  στο να δώσουν την σημερινή μορφή .

Καταγωγή του Ποδοσφαίρου

Στην κίνα ενα είδος ποδοσφαίρου παίζονταν τον 11 αιώνα π.χ  , κάποια γραπτά μάλιστα  βρέθηκαν με θέμα το αναφερόμενο άθλημα και σε αγώνες  όπως αυτός  μεταξυ της Κίνας και Ιαπωνίας .

Υπάρχουν ιστορικά αρχεία που μας μαρτυρούν την ύπαρξη τύπων ποδοσφαίρου στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη .  Ανάγλυφα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικο Μουσειο των Αθηνων απεικονίζουν νεαρους να παίζουν μπάλα παρόμοιο με το σύγχρονο .

Μεγάλη αποδοχή στην Αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνιδι Επίσκυρος που είχε πάρει το όνομα του απο τη γραμμή  με σκύρα , που χώριζε το γήπεδο .  Το παιχνίδι το έφεραν στην Ρώμη , το ονόμασαν harapas tum και αθλητές ηταν κοινώς οι Ρωμαίοι στρατιώτες .

Στην Σαμοθράκη απο εσκαφείς  ,  βρέθηκε μια μπάλα ποδοσφαίρου και σε εναν τάφο του 3ου π.χ αιώνα βρέθηκε ενα πήλινο συμπαγές ομοίωμα μπάλας . 

 

Αναδρομή στην Αγγλία

Κατά την διάρκεια του μεσαίωνα  , εποχές σκοτεινές και επικίνδυνες   . οι λεγόμενοι ποδοσφαιρικοί αγώνες ηταν γεμάτοι πάθος και φανατισμό ανάμεσα στα γειτονικά χωριά .

Η νίκη ήταν θέμα τιμής και επιδίωξης και αυτή η λαική  κουλτούρα προβλημάτισε την εξουσία και μάλιστα έφτασαν να απαγορεύσουν το παιχνίδι διότι  οδήγησε σε ακρότητες και επικίνδυνους τρόπους  παιξίματος .

Παρόλο που οι περιβόητοι νομοταγείς , τρόπος του λέγειν , δήμαρχοι , κληρικοί και σερίφηδες προσπάθησαν να το σβήσουν απο το χάρτι το ποδοσφαιρο  , ο κόσμος απλά συνέχιζε να κάνει παιχνίδι !

Το 1862 μερικοί νέοι κανόνες καθιερώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κειμπριτζ . Αυτοί καθιέρωσαν έντεκα παίκτες σε κάθε ομάδα οπως και το οφσαιντ . Το κάθε παιχνίδι διαρκούσε 1 ωρα και 15 λεπτα .

Παρα τους κανονισμούς που είχαν οριστεί τουλάχιστον στο Λονδινο , στις επαρχίες τα τοπικά αθλητικά σωματεία συνέχιζαν το δικό  τους κανονισμό .

Το  ποδόσφαιρο διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Λατινική  Αμερική κυριως απο Αγγλους Ναυτικούς και υπάλληλους διαφόρων εταιρειών .  

Iστοριά της FIFA

Η FIFA είναι η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή  και ο μεγαλύτερος αθλητικός  οργανισμός στον κόσμο . Ιδρύθηκε στις 21 / 05 / 1904 στο Παρίσι , υπακούοντας στην ανάγκη για εναν οργανισμό που θα εποπτέυει το άθλημα του ποδοσφαίρου .

Η FIFA μετά απο μακρά  διαμά χη με την Αγγλικη Ομοσπονδια πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της , είχε προηγηθεί ομως πρώτα  ο Α ‘ Παγκοσμιος Πολεμος καθώς πολλοί ποδοσφαιριστες πολεμούσαν στα μέτωπα με οδυνηρές απώλειες .

Ολοκληρωτικό  ποδοσφαιρο

Το ολοκληρωτικό  ποδόσφαιρο είναι ενα ποδοσφαιρικό  σύστημα στο οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να παί ξει σε οποιαδηποτε θέση  , αν χρειαστεί  . Αν κάποια στιγμή  ενας παίκτης βρεθεί εκτός θέσης κάποιος άλλος παικτης της ομάδας προωθείτε στη θέση που έμεινε κενή , ωστε η ομάδα συνεχίζει να διατηρεί  τον αμυντικό  ή επιθετικό σχηματισμό  που επιδιώκει να έχει .

Στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα η οποία εφάρμοσε το εν λογω συστημα ηταν ο ΠΑΟΚ της δεκαετιας του 70 με τον Αγγλο προπονητη Les Shannon  , αποδίδοντας για εκείνη την εποχή  το θεαματικότερο ποδόσφαιρο που είχε παίξει μεχρι τότε ελληνική ομά δα με πλειάδα γρήγορων και με τεχνική  κατάρτιση ποδοσφαιριστών.

Ελληνικό πρωταθλημα

Η Ελληνική  ποδοσφαιρική ομοσποδια ΕΠΟ , αποτελεί  τον ανώτατο οργανισμό  διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλά δα . Ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβριου 1926 , με κοινή  απόφαση των τριων μεγάλων ενώσεων της χώρας , (Αθηνας  , Πειραια , Θεσσαλονικης ) . Ενα χρόνο αργότερα , το 1927 γίνετε μέλος της FIFA , ενω το 1954 γινετε μέλος και της Ευρωπαικης ποδοσφαιρικης συνομοσποδιας UEFA .

Η κοινωνική  διάσταση του ποδοσφαίρου ηταν τεράστια , η προσέλευση σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις ηταν αξιοσημείωτη & αποτελούσε απο τις βασικότερες μορφές ψυχαγωγίας με ελάχιστα κρούσματα βίας .

Η Κυριακή ειχε ιερό  χαρακτήρα με συζητήσεις μεταξυ φιλάθλων με πολλα πειράγματα και τεράστιο χιουμορ . Η προέλευση των φιλάθλων ηταν ώρες πριν την έναρξη του αγώνα με παρουσία πολλών οικογενειών ! .

Το σήμερα μας φέρνει στημένους αγωνες , με κάποιους στην φυλακή , με ιδιωτική  τηλεοραση να κάνει παιχνίδι με τηλεοπτικά δικαιώματα , με περισσότερα εισιτήρια στο ‘’ καναπε ‘’ του κάθε μη οργανώμενου φανατικου φιλάθλου παρά στο γήπεδο.

Η βία εξακολουθεί να υπάρχει απο τους οπαδούς  , άλλοι απο φανατισμό   , άλλοι ‘’ κατευθυνόμενοι ‘’  ,   κάνοντας μεγάλη ζημιά  σε πολλούς υγιείς φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο .......


του ΜΑΝΩΛΗ ΔΙΑΚΑΚΗ

Ετικέτες Άρθρου

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (0)