• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ
Ημερομηνία: 23:29 16/07

Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (8/10)

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Robert de Board παίρνει τον Βάτραχο του κλασσικού αφηγήματος του Kenneth Grahame «Ο Άνεμος στις Ιτιές» και τον βάζει για δέκα συνεδρίες «στο ντιβάνι» του ψυχοθεραπευτή, προκειμένου να θεραπευθεί η κατάθλιψη του.

Οι υπόλοιποι ήρωες του γνωστού έργου (ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας, ο Ασβός) είναι επίσης παρόντες δίνοντας το στίγμα του περίγυρου που προσπαθεί να βοηθήσει τον ψυχικά πάσχοντα.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας περιγράφεται «εκλαϊκευμένα» αλλά με απόλυτη καθαρότητα και ακρίβεια και η ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί ένα άριστο μέσο για να έρθει κανείς σε επαφή με τις βασικές έννοιες της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, τα διαδικαστικά θέματα αυτής και τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Μέσα από διασκεδαστικούς διαλόγους και κεφάτες περιγραφές αποδίδονται επίσης  βασικές έννοιες της ψυχολογίας, απαραίτητες στην προσπάθεια καθενός να αντιληφθεί και να αναπτύξει τον εαυτό του.

 

Τίτλος: Ο Βάτραχος στο ντιβάνι (τίτλος πρωτοτύπου: Counselling for Toads: A psychological adventure)

Συγγραφέας: Robert De Board

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ 2012

σελ. 220

 

Τα Θετικά

Ευχάριστο κείμενο που μπορεί να γίνει κατανοητό και από όσους διαβάζουν για πρώτη φορά βιβλίο ανάλογου αντικειμένου.

Τα Αρνητικά

Ίσως φανεί "απλοϊκό" σε όσους είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη διανοητική διαδικασία της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας. Από την άλλη ίσως είναι αυτοί που μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την μαεστρία του συγγραφέα να προσεγγίζει με τόσο κέφι κάτι τόσο βαρύ και ασήκωτο.

Συμπέρασμα

Αξίζει να διαβαστεί ως "εισαγωγή" στην συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και όχι μόνο.

του/της Λίζα Νομικού

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (0)