• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ο κ. ΚΛΕΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ
Ημερομηνία: 10:08 12/03

Ο κ. ΚΛΕΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

(Όπως αυτό δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.ezy.gr στις 20/04/2012)

Καλά, απίστευτο αυτό που γίνεται γύρω μας μέρες που ‘ναι. Τόσα πολλά γεγονότα συνέβησαν στην ήσυχη γωνιά αυτού του τόπου που ονομάζεται Ελλάδα που δύσκολα μπορείς να τα βρεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Άντε να γίνεται αλλού, κάτι μια στο τόσο, αλλά καταιγισμό τέτοιων εξελίξεων δεν πιστεύω ότι συμβαίνει πουθενά αλλού.

Κατά αρχάς δεν προλαβαίνουμε να θρηνούμε σπουδαίους Έλληνες. Ο χάρος βγήκε παγανιά και δεν έχει αφήσει κολυμπηθρόξυλο όρθιο. Τελευταίως πήρε κι αυτόν τον τεράστιο τραγουδιστή που τον τραγούδησε τόσο λεβέντικα. Έχει βάλει μπροστά ηθοποιούς, τραγουδιστές το δρεπάνι και θερίζει. Αλλά του γλυτώνουν πάντα οι πολιτικοί, ένα περίεργο πράγμα. Αρχίζω να φοβάμαι ότι στο τέλος θα μείνουμε εμείς και οι πολιτικοί. Και στο τελικό στάδιο θα απομείνουν οι πολιτικοί με τις κατσαρίδες, με τις τελευταίες να χάνουν την κυριαρχία τους, καθότι πιο ανθεκτικό είδος από τον πολιτικό, και δη τον Έλληνα, δεν πρόκειται να βγάλει τούτος έδω ο πλανήτης. Βέβαια μέσα σε όλον αυτόν τον χαλασμό κάποιοι περνάνε κάπως δύσκολα τις τελευταίες ημέρες. Ή μάλλον κάποιος. Ναι, αναφέρομαι στον σύντροφο Άκη. Κι εκεί που συλλογιζόμουνα τον Άκη στο κελί το «2» του Κορυδαλλού, να κακοπερνάει μόνος του χωρίς μια συντροφιά, μου ήρθε στο μυαλό μου ο πατέρας μου κι ένα περιστατικό που μου έτυχε όταν ήμουνα παιδί.

Ήμουν δεν ήμουν έξι χρονών και όπως όλα τα παιδιά, ή μάλλον τόσο πολύ πρέπει να ήμουν μόνο εγώ, λιχούδης. Δεν υπήρχε περίπτωση να δω γλύκισμα, καραμέλα, ή οτιδήποτε άλλο «σκατολοΐδι» και να μη θελήσω να το φάω. Η επιτομή της λιγούρας, πιθανότατα κληρονομικό χάρισμα από τη «μητέρα-Αθανασούλα» και τον «παππού» μου. Τον πατέρας της μητέρας. Πέρα όμως από αυτό ήμουν και τρομερά επίμονος και απαιτητικός. Αν δε μου γινόταν το χατήρι μπορεί να γκρέμιζα κι ολόκληρο τον κόσμο γύρω μου. Γενικώς κακομαθημένος, παραχαϊδεμένος και τσογλανάκος. Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, εγώ λίγο χειρότερος. Μια φορά που λέτε ήταν καλοκαιράκι και γυρνώντας από μια βόλτα με τον πατέρα μου περάσαμε έξω από ένα ζαχαροπλαστείο στη γειτονιά μου. Ο ιδιοκτήτης ήταν φίλος τού πατέρα μου και πιάσανε κουβέντα στην πόρτα του μαγαζιού για λίγα λεπτά. Εγώ με το που σταθήκανε, άρχισα να τον τραβάω από το μανίκι να μπούμε μέσα. Είχα σταμπάρει κάτι καραμέλες γεμιστές με γεύσεις φρούτων, και τις ήθελα οπωσδήποτε. Ο πατέρας μου, ήσυχος όπως ήταν πάντοτε, μου εξήγησε ότι δεν μπορούσα να τις έχω γιατί ήδη είχα φάει στη βόλτα ένα μεγάλο παγωτό. Αυτό φυσικά για εμένα δεν ήταν καθόλου μα καθόλου αρκετό. Τι να σου κάνει ένα παγωτό; Αυτό ήταν πριν δυο ώρες. Τώρα η λιγούρα μου ήθελε καραμέλες. Δεν μου τις πήρε πότε. Εγώ από μεριάς μου δεν έμεινα ικανοποιημένος. Έπρεπε να πάρω καραμέλες. Γυρίσαμε σπίτι, προφασίστηκα ότι ήθελα να διαβάσω, σιγά μην ήθελα, και κλείστηκα στο δωμάτιο μου να οργανώσω το Σχέδιο «Γεμιστή Καραμέλα». Χρήματα δεν είχα, το είχα ξοδέψει όλο μου το χαρτζηλίκι στα κόμικς, στην άλλη μου μεγάλη πληγή κι αδυναμία. Οπότε δεν έμενε άλλη λύση από την παρανομία. Είπα στους δικούς μου ότι θα πάω σε ένα γειτονόπουλο να παίξω λίγο μαζί του. Δεν μου έφεραν αντίρρηση, καθότι την επομένη ήταν και τα γενέθλιά μου. Εγώ φυσικά δεν πήγα στον φίλο μου, αλλά στο ζαχαροπλαστείο. Μπήκα σαν κύριος μέσα, καλησπέρησα τον ιδιοκτήτη, χάζεψα για λίγο τις βιτρίνες κι έφτασα μπροστά στις γεμιστές καραμέλες. Ως άλλος Μπόνι και Κλάϊντ μαζί, σφυρίζοντας ανέμελα, σούφρωσα καμπόσες από δαύτες και την έκανα καληνυχτίζοντας το δήθεν κορόϊδο που έπιασα. Την άραξα σε ένα δέντρο από κάτω και απόλαυσα το τρόπαιό μου, γελώντας με την καρδιά μου για τους βλάκες που δεν με πήραν χαμπάρι.

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με εμένα τιμώμενο πρόσωπο. Καμάρωνα ως γύφτικο σκεπάρνι. Ήρθε και το απόγευμα, μαζεύτηκαν οι φίλοι μου, το σόι μου φορτωμένο με δώρα, και ο πατέρας μου με την τούρτα των γενεθλιών μου που μόλις είχε πάει και την είχε φέρει. Τούρτα η οποία ήταν αγορασμένη από το ζαχαροπλαστείο της χθεσινής ημέρας. Είδα προς στιγμήν κάποια ψιλοκουβέντα του πατέρα με τη μητέρα μου, με την τελευταία κάπως αναστατωμένη, αλλά φαντάστηκα ότι θα ήταν για το δώρο που δεν μου είχαν κάνει ακόμα ως γονείς. Ήρθε και ώρα να σβήσω τα κεράκια και ο πατέρας μου πήγε στην κουζίνα να φέρει την τούρτα. Η μητέρα μου ήταν κλαμένη, πράγμα που το θεώρησα φυσικό ένεκα της συγκίνησης. Ήρθε και ο πατέρας με το κουτί της τούρτας, το οποίο άφησε κλειστό επάνω στο τραπέζι. Όταν μαζευτήκαμε όλοι γύρω από το τραπέζι με εμένα στη μέση, ο πατέρας άνοιξε το κουτί. Μέσα όμως δεν υπήρχε τίποτα. Πού είναι η τούρτα μου, τον ρώτησα κάπως θυμωμένα. Τότε γύρισε και μου είπε, μπροστά σε όλους, ότι ο ζαχαροπλάστης δεν του έδωσε την τούρτα επειδή χθες του είχα κλέψει κάτι καραμέλες και δε δεχόταν να πουλήσει πράγματα σε κλέφτες. Άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια μου. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Το είχε μάθει ο πατέρας μου. Αφού τους είχα κοροϊδέψει όλους. Κανείς δε με πήρε χαμπάρι. Πώς έγινε τώρα αυτό; Φυσικά τα αρνήθηκα όλα. Ο πατέρας μου μού είπε ότι πιθανότατα να είχα δίκιο, και για αυτό σε λίγο θα ερχόταν κι ο ιδιοκτήτης στο σπίτι να του πω μπροστά του ότι ήταν ένας ψεύτης. Τα πράγματα γίνονταν χειρότερα. Κατάλαβα ότι δεν με έπαιρνε άλλο. Ψέλισα κάτι ακαταλαβίστικο, με πήραν τα ζουμιά και τα γενέθλια έληξαν μέσα σε απόλυτη ντροπή και περιφρόνηση. Φυσικά ούτε ζαχαροπλάστης θα ερχόταν σπίτι, ούτε τούρτα αρνήθηκε στον πατέρα μου. Τη βρήκα πεταμένη στα σκουπίδια την επομένη ημέρα.  Όλο αυτό ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να πάρω εκείνη τη στιγμή. Ίσως αν με χτυπούσε να με ηρωποιούσε. Αν με έβριζε μάλλον θα φαινόταν τόσο αστείος μπροστά σε ένα εξάχρονο παιδί. Με αντιμετώπισε ως ενήλικο και με ξεφτίλησε χωρίς να πει τίποτα άλλο.

Κάπως έτσι φαντάστηκα κι εγώ τον κ. Τσοχατζόπουλο, την ερίτιμος κυρία του, όλον αυτόν τον συμφερτό, αλλά και όλους όσους πράτουν με τον ίδιο τρόπο. Ίσως η φυλακή τους κάνει ήρωες. Τους δείχνει να κακοπερνούν και να ταλαιπωρούνται, πράγμα που δεν ισχύει γιατί μάλλον καλοπερνούν μέσα στο κελί νούμερο «2». Άλλωστε μια δημοκρατία πρέπει να είναι τυπική αλλά και αυστηρή. Μεγαλόψυχη αλλά και ακριβοδίκαιη. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία είναι να δεσμεύσει όλη την περιουσία τους, εφόσον καταδικαστούν αμετακλήτως, και κατόπιν να τους αφήσει ελεύθερους χορηγώντας τους την κατώτατη σύνταξη του Ο.Γ.Α. και να τους αφήσει να ζήσουν με τον τρόπο τον οποίον οι ίδιοι αυτοί καταδίκασαν με τις πράξεις τους τόσες χιλιάδες Έλληνες να ζουν. Χωρίς να έχουν το δικαίωμα να βγουν από τη χώρα ποτέ τους. Χωρίς να έχουν δικαίωμα σε καμία άλλη δραστηριότητα είτε κοινωνική, είτε πολιτική, είτε εμπορική. Και τότε θα δείτε γλέντια. Και τότε θα δουν κι αυτοί με τη σειρά τους τελικά πόσο στοιχίζουν οι γεμιστές καραμέλες.

του ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ετικέτες Άρθρου

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (0)

BEST 5 ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο Video ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδήσεις