• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • INTERNET
  • SOS - FACEBOOK: ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ!
Ημερομηνία: 23:50 16/01

SOS - FACEBOOK: ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ!

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (6/10)
Βαθμολογία Χρηστών
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου στην εποχή του Graph Search.

Θα έχετε ήδη διαβάσει ότι το facebook παρουσίασε εχθές τη νέα μέθοδο του για έρευνα στοιχείων στο internet: το Graph Search. Πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει να κάνει ο χρήστης έρευνα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, π.χ. ποιός έχει επισκεφθεί το Παρίσι; σε ποιούς αρέσουν οι Bon Jovi; Η μηχανή μέσα από τις δημοσιεύσεις που έχει κάνει ο κάθε χρήστης στο παρελθόν (φωτογραφίες, check-in σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κλπ) θα δίνει τα σχετικά αποτελέσματα.

Με την ανακοίνωση του Graph Search προέκυψαν αμέσως ερωτήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Τι σημαίνει αλήθεια η λειτουργία του Graph Search για την ιδιωτικότητα του καθενός;

Ο καθένας θα μπορεί να μάθει για εσάς αυτά που έχετε μοιραστεί στο facebook δημοσίως. Κάνατε like στην ταινία Skyfall; Προσδιορίσατε ότι μια φωτογραφία σας έχει ληφθεί στη Βαρκελώνη; Εαν αυτά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις σας ήταν ορατά μόνο στους φίλους, θα εμφανίζονται ως αποτελέσματα στις αναζητήσεις των φίλων σας. Εαν όμως ήταν "δημόσιες" (public) δημοσιεύσεις τότε θα εμφανίζεστε στα αποτελέσματα οποιουδήποτε αναζητεί κάτι σχετικό με τις δραστηριότητες σας, τα ενδιαφέροντά σας, την εργασία σας, τον τόπο σας, τα ταξίδια σας.

Επίσης εαν κάποιος φίλος σας έχει ανεβάσει φωτογραφία σας ή έχει δηλώσει ότι βρέθηκε μαζί σας σε κάποιο μέρος, η εμφάνιση των πληροφοριών αυτών εξαρτάται από τις ρυθμίσεις απορρήτου του φίλου σας.

Όποιες ρυθμίσεις απορρήτου είχατε μέχρι σήμερα, αυτές θα ισχύουν και στην εποχή του Graph Search. Ωστόσο επειδή η επεξεργασία των πληροφοριών θα γίνεται πλέον με άλλον τρόπο πρέπει όλοι σοβαρά να σκεφτούμε, να ελέγξουμε και ίσως να αναθεωρήσουμε τις ρυθμίσεις που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε. Είναι διαφορετικό π.χ. να έχουμε αφήσει να φαίνεται δημόσια μια φωτογραφία με τα παιδιά μας κρίνοντας ότι θα την δει τελικά όποιος ενδιαφερθεί να δει το προφίλ μας (από κάπου θα μας ξέρει στο κάτω κάτω) και άλλο η φωτογραφία αυτή (ως δημόσια) να εμφανίζεται στην έρευνα οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ψάχνει π.χ. φωτογραφίες παιδιών με κόκκινες μπλούζες.

Μπείτε λοιπόν στις ρυθμίσεις απορρήτου, σκεφτείτε τι θέλετε και εφόσον αποφασίσετε να προστατεύσετε τα δεδομένα σας:

- επιλέξτε τις μελλοντικές σας δημοσιεύσεις να τις βλέπουν μόνο φίλοι (μεμονομένα σε κάθε δημοσίευση που θα κάνετε στο μέλλον μπορείτε να επιλέξετε να είναι δημόσια)

- αναθεωρήστε όλες τις δημοσιεύσεις που έγιναν στο παρελθόν από άλλους και σας έχουν προσθέσει με ετικέτα (tag) και αφαιρέστε την

- περιορίστε το κοινό των δημοσιεύσεων που έχετε κάνει μέχρι σήμερα

- απενεργοποιήστε την επιλογή οι μηχανές αναζήτησεις να οδηγούν στο χρονολόγιο σας.

 

του/της Λίζα Νομικού

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (1)