• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • ΥΓΕΙΑ
  • Δημιουργικός Οραματισμός : Η εσωτερική προβολή του επιθυμητού εαυτού μας
Ημερομηνία: 10:40 06/03

Δημιουργικός Οραματισμός : Η εσωτερική προβολή του επιθυμητού εαυτού μας

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

Ο οραματισμός (visualization) είναι το κλειδί για να κάνουμε τα πράγματα να συμβαίνουν, διότι το υποσυνείδητο μας δεν γνωρίζει πως αυτό που οραματιζόμαστε είναι απλώς στη φαντασία μας.

Η τεχνική του οραματισμού μας βοηθάει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Όπως είπε ο Walt Disney, “Εάν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις“, το γεγονός ότι μπορείς να δεις καθαρά μέσα στον νου σου τί είναι αυτό που θέλεις να κάνεις ή πού θέλεις να βρίσκεσαι, το κάνει ευκολότερο και πιο ξεκάθαρο έτσι ώστε να φτάσεις στο σημείο να το κατoρθώσεις.

΄΄Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις΄΄, λένε οι Κινέζοι κι εμείς συμφωνούμε..

    Ο ευκολότερος τρόπος για να δώσουμε μορφή σε μία ιδέα μας είναι να τη δούμε με τα μάτια της φαντασίας μας και μάλιστα τόσο ξεκάθαρα σαν να είναι κάτι ήδη υπαρκτό κι αληθινό.

Ίσως να επιμένουμε πως ότι μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, μόνο αυτό υπάρχει στον εξωτερικό κόσμο όμως ας τα κλείσουμε για λίγο κι ας αναρωτηθούμε , τί άλλο ΄΄βλέπουμε΄΄ μέσα μας;

Κατά τον ίδιο τρόπο αυτό που μόνο εμείς ΄΄βλέπουμε΄΄ με τα δικά μας ..εσωτερικά μάτια δηλαδή τη δημιουργική φαντασία μας υπάρχει ήδη στο αόρατο βασίλειο της σκέψης μας. Κάθε εικόνα που έχουμε στη φαντασία μας αποτελεί την ουσία των πραγμάτων στα οποία ελπίσαμε και τη μαρτυρία για πράγματα που δεν είδαμε.

Αυτό που πλάθουμε μπορεί να είναι τόσο πραγματικό, μέσα μας, όσο και οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας. Η ιδέα και η σκέψη είναι πραγματικές και κάποια μέρα θα εμφανιστούν στον αντικειμενικό μας κόσμο εφόσον παραμένουμε πιστοί στη νοερή αυτή εικόνα. Αυτή η διαδικασία σκέψης δημιουργεί εντυπώσεις στο νου μας. Οι εντυπώσεις αυτές με τη σειρά τους εκδηλώνονται σαν γεγονότα και βιώματα στη ζωή μας.

Σκεφτείτε λίγο τον αρχιτέκτονα που πρώτα σχηματίζει στο νου του, την εικόνα του σπιτιού που θέλει να χτίσει. Αρχικά βλέπει με τη φαντασία του, πώς θα ήθελε να το δει τελειωμένο. Η νοερή αυτή εικόνα κι η επεξεργασία του σχεδίου που κάνει στο μυαλό του θα γίνουν το καλούπι από το οποίο θα προκύψει το σπίτι όμορφο ή άσχημο, μεγάλο ή μικρό.

Αυτή η νοερή εικόνα που έχει στο μυαλό του προβάλλεται στο χαρτί καθώς κάνει το σχέδιο του με το μολύβι. Στη συνέχεια ο εργολάβος και οι εργάτες του θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα υλικά και το χτίσιμο θα προχωρήσει με βάση πάντα το νοερό σχέδιο που συνέλαβε ο αρχιτέκτονας της ιδέας.

Μία ολόκληρη εγκεφαλική διεργασία μπαίνει σε διαδικασία όταν βάλουμε σε λειτουργία ένα  νοητικό “σενάριο”  κι αρχίζουμε να βλέπουμε σαν σε κινηματογραφική ταινία, αυτό το έργο στην φαντασία μας. Το υποσυνείδητό μας δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει αν είναι πραγματικό ή φανταστικό αυτό το σενάριο συνεπώς και συνεπώς το λαμβάνει ως αληθινό. Το υποσυνείδητο μας είναι κάτι σαν… πρόγραμμα ή θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και βίντεο… αναπαραγωγής ταινιών που παίζει τις όποιες “ταινίες”  δημιουργούμε με τον συνειδητό νου μας.

Δημιουργώντας ως μεγάλοι σκηνοθέτες της δικής μας ζωής και των δικών μας θέλω μία ξεκάθαρη νοητική “ταινία”, το υποσυνείδητό  μας θα ξεκινήσει να μας καθοδηγεί στο να ζήσουμε την ταινία αυτή στην πραγματικότητα και άρα να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Η μέθοδος της νοερής κινηματογραφικής ταινίας, όπως αρκετοί την αποκαλούν δίνοντας έναν περιγραφικό τόνο στη διαδικασία της μεθοδολογίας έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στο χώρο του αθλητισμού.

Κορυφαίοι αθλητές που εμπνέονται από την κατάκτηση της κορυφής στο αγώνισμα τους είτε ατομικό είτε ομαδικό είναι αυτό, αναζητούν κυρίως την προσωπική μέγιστη βελτίωση τους. Γι αυτό άλλωστε κι είναι κορυφαίοι. Δουλεύουν πάρα πολύ με τον εαυτό τους και το στόχο τους, τους τρόπους αυτοβελτίωσης σύμφωνα με τις δικές τους προσωπικές δυνάμεις κι όχι μόνο σωματικές αλλά και πνευματικές.

Τόσο ο κορυφαίος Μίκαελ Σουμάχερ που κυκλοφορούσε παντού, αλλά κυρίως θα είχατε ίσως προσέξει, λίγο πριν τις εκκινήσεις, τον Ινδό προσωπικό του Life Coach δημιούργησαν ολόκληρη σχολή για οραματισμό της εκάστοτε διαδρομής των σιρκουί και τις αντιδράσεις του πιλότου στις στροφές και τα πιτς.

Με οραματισμό και νοερή απεικόνιση της κούρσας και των εντάσεων κατέγραφε την κάθε στροφή και μικρή ευθεία κι όλη την πορεία ώστε να πηγαίνει στα όρια με πίστη στον εαυτό του και χαμόγελο, με … κλειστά μάτια. Όλες οι αισθήσεις σε εγρήγορση και το μυαλό σε πλήρη διαύγεια σαν να είχε τρέξει τη διαδρομή χίλιες φορές.

Και έτσι είναι. Η νοερή προπόνηση και η συμμετοχή σε αυτήν των αισθήσεων σαν να είναι ζωντανή απεικόνιση ελαχιστοποιούσε τα λάθη και το φόβο. Αντίστοιχα οι μεγάλες άλτες και άλτριες, στον κλασσικό αθλητισμό δουλεύουν την τεχνική τους για να κατακτήσουν τα ..ύψη και τα μήκη βάζοντας -μαζί με τη σκέψη φυσικά και τη μεγάλη τους πίστη - τον πήχη τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να πανηγυρίσουν το ρεκόρ τους, ξανά και ξανά.

 Ζουν αυτές τις στιγμές μέσα από το δημιουργικό οραματισμό μαθαίνοντας να ξεπερνούν τις αρνητικές σκέψεις και τα εμπόδια μέσα από τη δημιουργική τους φαντασία εκεί που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους χαλάσει την ηρεμία και την επιτυχία που οραματίζονται. Παρατηρήστε τους στο ξεκίνημα της προσπάθειας ειδικότερα στο ύψος και το επι κοντώ που αψηφούν το νόμο της βαρύτητας έστω για λίγο.

Που κοιτάζουν, όταν συγκεντρώνουν το μυαλό τους, πώς γίνεται και δεν ακούνε τίποτε από το κοινό που ζητωκραυγάζει ή δεν τους ενοχλούν οι κάμερες που τους ακολουθούν κατά βήμα; Το πόσο το πιστεύουν και το εφαρμόζουν το είδαμε πρόσφατα στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου κι από τους Έλληνες Πρωταθλητές μας. Η προσωπική μου εμπειρία στη δουλειά με αθλητές μέσα από τις προσωπικές συνεδρίες Life Coaching τα δύο τελευταία χρόνια με στόχο την πρόκριση τους σε μεγάλα πρωταθλήματα είναι πως λειτουργεί και μάλιστα πάραα πολύ!!!!

 Μέσω του οραματισμού και της δράσης πάνω σ’ αυτό που οραματιζόμαστε, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας αναζητώντας αυτά που επιθυμούμε περισσότερο, ενεργοποιώντας τη φαντασία μας κι ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαίσθηση και τις αισθήσεις μας.

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς, πατέρας της Αμερικανικής ψυχολογίας τονίζει σε όλα του τα βιβλία ότι  ΄΄ το υποσυνείδητο κάνει πραγματικότητα κάθε εικόνα που σχηματίζουμε στο νου μας και την υποστηρίζουμε με πίστη και θετικότητα. Ενεργώ σαν να είμαι κι έτσι θα γίνω!΄΄

 

Προτάσεις για Βιβλία :

*ΚΑΝΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

Συγγραφέας : GAWAIN SHAKTI

*Το εγχειρίδιο του πρακτικού οραματιστή

        Συγγραφείς: 1940- Paul EdwardsSarah Edwards

 

*Δημιουργικός οραματισμός

         Συγγραφείς: Παναγιώτης Μαυρόπουλος

            Εκδότης: Πύρινος Κόσμος

 

 

της Κανέλλας Δημάκου

MEd. MBA

Personal Life Coach

YourpersonalLife Coach.

 

 Email: kanelladimakou@gmail.com

 FB group:LIVE Life LOVE Life

 

Ετικέτες Άρθρου

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (0)

BEST 5 ΥΓΕΙΑ
Νέο Video ΥΓΕΙΑ
Ειδήσεις