• Βρίσκεστε Εδώ
  • Reviews
  • LIVE
  • Funk δημοφιλές στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980
Ημερομηνία: 12:42 06/03

Funk δημοφιλές στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

Funk,ρυθμικό μουσικό είδος δημοφιλές στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που συνδέεται με την ψυχική έξαρση και την "αλήτικη διάθεση" καθοδηγούμενη από αφροαμερικανικά μουσικά στυλ. 

Το funk αψηφεί τον κυριολεκτικό ορισμό, καθώς η χρήση του ποικίλλει ανάλογα με την περίσταση και χρησιμοποιείται για να περιγράψει  το απρόβλεπτο ύφος ή τη στάση του ατόμου.

Το funk είναι  ένα μουσικό  στυλ επιθετικής  χορευτικής μουσικής οδηγούμενο από κάθε όργανο που εμπλέκεται στην ρυθμική αντιπαράθεση αυτού του είδους , όλοι και όλα  εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός "groove".]

https://www.ranker.com/list/jazz-funk-bands-and-musicians/reference

Η ανάπτυξη των όρων funk και funky εξελίχθηκε μέσα από τη λαϊκή αυτοσχεδίαση της τζαζ στη δεκαετία του 1950. Οι όροι αυτοί  είναι μουσικά αληθές διότι γεννήθηκαν και "μεγάλωσαν" από τραγωδίες  και ιστοριές  βίας, ασταθείς σχέσεις,  φυλετικές διαμάχες – και ταξίδια  ψυχικής ανάτασης  δηλώνοντας ανησυχητικές και αναμφισβήτητες αλήθειες για τη ζωή.

https://rateyourmusic.com/genre/Jazz-Funk/

Ο Νονός της μαύρης μουσικής ήταν ο πρώτος που ένωσε με τα μουσικά δεσμά την jazz και το Funk . O James Brown ηχογραφούσε jazz instrumentals των επιτυχίων του όπως το "Pop Corn" και στην εξέλιξη ο ήχος του, ο ήχος του Νονού, πήρε τεράστιες διαστάσεις  με την βοήθεια ενος σαξοφώνου  _ Το σαξόφωνο του Μaceo Parker (Το συγκρότημα του James Brown , JBs έδινε για την εποχή αυτή ,  τέλη της δεκαετίας του 1960  ,  το μοντέρνο street funk  ) .

Γύρω στα 1969 / 70 μουσικοί όπως ο Ηouston Person , o Pucho , o Idris Muhammad και ο Μelvin Sparks δημιούργησαν ενα είδος ψυχεδελικής Jazz Funk με στοιχεία απο Sly and the family stone , Hendrix και ήχους απο Soul Jazz.

Oι Funk Inc και άλλες μπάντες τραγουδούσαν funk ως μέσο αυτοβελτίωσης και προσωπικής απελευθέρωσης, ενώ οι καθιερωμένοι τζαζ καλλιτέχνες όπως ο Miles Davis και η Herbie Hancock προσάρμοσαν και διερεύνησαν το funk groove. Η δισκογραφική μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1970 εξελίχθηκε από τη ρυθμική και κοινωνική θεμελίωση του funk.

https://www.discogs.com/search/?style_exact=Jazz-Funk

Στη δεκαετία του 1980 οι σεξουαλικά εκφραστικές πτυχές του funk έγιναν δημοφιλείς μέσα από τα έργα του Rick James και Prince, ενώ το  funk beat έγινε ο πρωταρχικός ρυθμός της μαύρης λαϊκής μουσικής.

Την εποχή που οι Αμερικάνοι , στα μεσα των eighties , στρέφονταν στο στυλ Κenny G  ,oι βρετανοί έσωσαν το είδος κόντρα σε μια μεγάλη ποσότητα ηλεκτρονικής μουσικής .

Όπως επισημαίνει ο Jean Paul Maunick / Incognito ΄΄στο  Jazz funk υπήρξε η προσπάθεια των jazzmen να παίξουν funk ή να την ενσωματώσουν στην μουσική τους . Η acid jazz είναι η προσπάθεια των funksters να παίξουν jazz ΄΄

Απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συγκροτήματα σαμπλάρουν τα jazz funk Classics με αποκορύφωμα το jazzmataz του Guru!

Στο σήμερα, αρκετοί  παραγωγοί παίρνουν  στοιχεία της jazz-funk και τα χρησιμοποιούν σε  πλήρη ηλεκτρονική  μορφή .

https://www.billboard.com/music/jazz-funk-soul


του ΜΑΝΩΛΗ ΔΙΑΚΑΚΗ 

Ετικέτες Άρθρου

Για να σχολιάσετε το άρθρο και να βαθμολογήσετε, συνδεθείτε ή εγγραφείτε στο MyReview.gr

Σχόλια (0)

BEST 5 LIVE
Νέο Video LIVE
Ειδήσεις